Don’t broadcast yourself

Hieronder een stukje wat ik gisteren tijdens het college nog graag had besproken, maar teveel off-topic was: over de toekomst van “broadcast yourself” de slogan van YouTube.

Die hele user generated content gaat naar mijn idee weer langzaam afnemen. Professioneel geproduceerde content blijft kwalitatief altijd beter dan you tube smutz én: belangrijker: de gebruikers hebben zelden iets te vertellen! De democratisering die internet te weeg brengt is maar ten dele waar, en beperkt zich weer steeds meer tot de “vind ik leuk” knopjes.
De droom dat internet een parallelle wereld zou zijn waarin iedereen een stem heeft was er en is weer verdwenen. De gebruikers interface van Hyves, Facebook, twitter en al die andere profiel-websites maakt van onze unieke zelven uiteindelijk toch weer generieke personen. Wie maakt er tegenwoordig nog zijn eigen homepage in html met z’n familiefoto’s of gewijd aan karpervissen? Uiteindelijk zijn het marketingsdoeleinden die bepalen welke gegevens de gebruikers van sociale netwerken en profielsites kunnen invullen en welke functionaliteiten ze kunnen gebruiken. De kracht van internet ligt bij informatie, en in die zin zijn de social networks een nieuw aangeboorde en aanzwellende, zij het wat vervuilde, bron. Maar de echte controle ligt nog steeds bij de mensen die zelf de code naar hun hand kunnen zetten.

Deze gedachte naar aanleiding van onderstaand berichtje wat onlangs op bright.nl verscheen.

YouTube gaat strijd met tv-zenders aan

YouTube gaat concurreren met tv-zenders door twintig kanalen in te richten met professioneel gemaakte programma’s.
YouTube’s homepage krijgt binnenkort twintig standaard kanalen rond onderwerpen als sport en kunst, meldt de Wall Street Journal donderdag. Deze ‘premium channels’ krijgen wekelijks 5 tot 10 uur aan professionele programmering. De herinrichting van de site moet YouTube aantrekkelijker maken als alternatief voor het kijken naar gewone tv-zenders.

Zowel vormgeving als inhoud wordt volgens de WSJ de komende tijd meer aangepast voor videoconsumptie via tv. Voor de inhoud trekt de Google-dochter geld uit om derden videoproducties te laten maken, exclusief voor YouTube. Zo wordt Google steeds meer een mediabedrijf. De Britse tak lanceerde onlangs ook al een eigen tijdschrift.

Steeds meer tv’s hebben tegenwoordig een internetaansluiting. YouTube is via tv-apps al beschikbaar op tv’s en randapparaten van allerlei bekende merken. Daarbij gaat het om overzichten van populaire filmpjes en een zoekfunctie. YouTube lanceerde vorig jaar al Leanback, een interface voor achterover gezakt filmpjes kijken. Google TV is tot nu toe nog geen groot succes, maar dat interactieve tv-systeem krijgt later dit jaar wel toegang tot speciale Android-apps.

door Tonie van Ringelestijn, 08-04-2011 09:33

REACTIES:

nice! Nu kan de sociale revolutie echt beginnen.

Sceptisch, 08-04-2011 14:29

Over 5jaar weten we niet beter…

iPhone BRIGHT.app gebruiker, 08-04-2011 20:21

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

iBook: Buurman wat staat er in uw gang

‘Buurman wat staat er in uw gang?’ is een fotoreeks waarin de voorwerpen van mijn buurman zijn vastgelegd. Drie jaar lang kwam ik zijn spullen tegen in het portiek en plaatste ze op twitter.

Het iBook Buurman wat staat er in uw gang?is te downloaden, Installeer wel eerst de gratis iBooks app op je iPad (of zorg ervoor dat je de laatste versie hebt), anders kun je het bestand na downloaden niet openen.

‘Buurman wat staat er in uw gang?’ is ook als PDF te downloaden.

Urban Fruit Tree


Resultaat van de remix culture workshop 2011.

Easyware 3 -Pixlr

Mijn mond valt open van verbazing. Plixr.com zit al een tijdje in m’n bookmarks maar ik keek er nog nooit naar. Ik open de url http://pixlr.com/editor/ en ik zie een volledige versie van Adobe Photoshop. Qua user interface, qua snelkoppelingen, qua menu indelingen.
Adobe heeft tegenwoordig betaalbare licensies voor het onderwijs en op veel scholen is deze software ook voorhanden. Maar Pixlr als alternatief is een absolute aanvulling op de digitale toolbox van elke docent. Het is een url, een webapplicatie die altijd en overal werkt en toegankelijk is.

Ik heb even naar de mogelijkheden gekeken, en ik ben echt aangenaam verrast. Onderstaande screengrabs geven een kort overzicht.

(more…)

Easyware 2 – Learn to code

Onder de naam easyware schrijf ik de komende tijd een aantal posts die elke keer een online dienst of applicatie belicht die ingezet kan worden in het onderwijs. Allemaal cloud computing, waarvoor geen installatie, aanschaf of andere dingen nodig zijn. Geschikt dus voor in het klaslokaal zonder tussenkomst van de systeembeheerder. De titel ‘easyware’ (overgenomen van Michiel Koelink) geeft aan dat het om makkelijke software gaat. Gratis of voor heel weinig geld, direct door jongeren en docenten te gebruiken, uitdagend om creatief mee om te gaan. ICT in het onderwijs is een ding, er inspirerende en nieuwe mogelijkheden mee ontdekken is nog iets anders. Met de simpele online tools die ik hier post kunnen docenten in elk geval het een en ander proberen. klik op de tag ‘easyware‘ om de hele reeks te zien.

Het idee van media-educatie als inzicht bieden in de werking van media is nog springlevend. Hoewel ik persoonlijk veel meer geloof in onderwijs wat deze media integreert en gebruikt als werkelijk medium (waarvoor het dus bedoeld is) in plaats van als onderwerpt nemen ben ik toch zeker enthousiast over de volgende twee online projecten:

Hackasaurus en de Code Academy.

Waar we jongeren de afgelopen 10 jaar filmpjes hebben laten maken, hebben laten photoshoppen en de advertenties in de krant hebben laten tellen is het nu de hoogste tijd om jongeren te laten kennis maken met de werking van code. Het hele internet is script. En het internet is waar we rondhangen. Tijd dus voor inzicht in de werking daarvan. Hackasaurus en de Code Academy zijn twee projecten die dat op een toegankelijke manier vormgeven.

Hackasaurus is nog in een vroeg stadium met het ontwikkelen van tools die makkelijk en toegankelijk zijn voor jongeren en op bepaalde niveaus werken. De x-ray Goggles geeft alle html tags weer en je de mogelijkheid geeft deze te hacken. Dit is fenomenaal leuk om te doen:
(more…)

Easyware 1 – Easy video-editing

Onder de naam easyware schrijf ik de komende tijd een aantal posts die elke keer een online dienst of applicatie belicht die ingezet kan worden in het onderwijs. Allemaal cloud computing, waarvoor geen installatie, aanschaf of andere dingen nodig zijn. Geschikt dus voor in het klaslokaal zonder tussenkomst van de systeembeheerder. De titel ‘easyware’ (overgenomen van Michiel Koelink) geeft aan dat het om makkelijke software gaat. Gratis of voor heel weinig geld, direct door jongeren en docenten te gebruiken, uitdagend om creatief mee om te gaan. ICT in het onderwijs is een ding, er inspirerende en nieuwe mogelijkheden mee ontdekken is nog iets anders. Met de simpele online tools die ik hier post kunnen docenten in elk geval het een en ander proberen. klik op de tag ‘easyware‘ om de hele reeks te zien.

http://www.youtube.com/editor REMIX FTW

Ik geef regelmatig losse video workshops in het voortgezet onderwijs. Dan kom ik ‘s ochtends 15 minuten voor de lessen beginnen op een voor mij onbekende school aan, krijg ik automatenkoffie en loop ik met een docent door de gangen op weg naar een lokaal. Meestal is het computerlokaal gereserveerd voor dergelijke workshops.
“ja, we dachten dat dat wel handig zou zijn, we weten niet welke programma’s je kunt gebruiken, maar we hebben hier 20 computers.”
Meestal zijn het desktops van zo’n jaar of 5 oud. Met wat geluk wat card-readers erin.
“O, Ik maak geen gebruik van computers”
Dat zeg ik dan.
Altijd.
Omdat dat niet kan.
(more…)

DE TOEKOMST VAN DE KUNSTVAKKEN – de parallel tussen kunst en kunsteducatie

Kazimir Malevitsj, Zwart vierkant, 1913

Kazimir Malevitsj, Zwart vierkant, 1913

Met het onder druk komen te staan van de kunst en cultuur in Nederland én Europa is ook de vraag opgeworpen met welke argumenten en onderbouwing we kunsteducatie legitimeren. In het regeerakkoord van Rutte I staat onder andere dat kunsteducatie een belangrijke rol blijft spelen, voornamelijk vanwege economische belangen en de link naar amateurkunst. Maar is er een mogelijkheid om te kijken naar de meer intrinsieke en minder aantoonbare waardes van kunst en cultuur? Namelijk die van reflectie en inzicht? En welke rol speelt kunsteducatie als onderdeel van het onderwijssysteem?

(more…)

De broekzaktechnologie.

Download het essay als pdf

In het klaslokaal is veel hoogwaardige technologie aanwezig. Zichtbaar en prominent zoals het smartboard, onzichtbaar of zelfs ‘verboden’ zoals smartphones of mp3 spelers. Op individueel niveau wordt er enorm veel gebruik gemaakt van deze laatste vorm van technologie maar de aansluiting bij het bestaande systeem lijkt in de praktijk vaak te ontbreken, getuige de conventionele regel dat het gebruik van een smartphone verboden is in het klaslokaal. (more…)

WWWATISDAT?

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst heeft samen met Constant Dullaart een kleine uitgave samengesteld met informatie over het World Wide Web. Dit boekje is specifiek bedoeld voor het voortgezet onderwijs en bevat naast makkelijke en heldere teksten over uiteenlopende onderwerpen een paar opdrachten. Deze opdrachten zijn ook weer allemaal gerelateerd aan online kunstwerken, meestal gebruik maken van user generated content.
Het mooie ervan is dat het een internet laat zien wat veel meer over ons -de mensen- gaat dan over code en computers. De abstractie van de wereld van het internet wordt in het boekje prachtig omzeild door hands-on voorbeelden te geven van kunstenaars die werken met de beeldcultuur van het internet die iedereen kent en anekdotische verhalen.

Het is te bestellen via http://nimk.nl/nl/wwwatisdat
De inhoud is te bekijken op http://www.atisd.at/

Scholen radeloos over mobieltjes, docenten radeloos over ‘de experts’.

In de uitzending van 30 mei op radio 1 mei kwam Liesbeth Hop aan het woord. Woordvoerster van de nationale academie media en maatschappij. Scholen blijken radeloos te zijn over de mobieltjes in de klas. Dit naar aanleiding van een onderzoek wat de Nationale Academie voor Media en Maatschappij onder 120 basis- en middelbare scholen uitvoerde.

Hierin schetst Liesbeth Hop verschillende problemen en angstbeelden die er kleven aan het gebruik van smartphones in de klas. Als docent aan een havo/vwo constateer ik echter geen enkel probleem bij de smartphone maar juist bij de innovatie van het onderwijs. Duidelijk is dat er een verandering gaande is in het onderwijs en de maatschappij als geheel. Technologie heeft alle eeuwen een enorme invloed gehad op de cultuur en dat is nu niet anders. De smartphone als hoogwaardige technologie in ieders broekzak. Het kan zo mooi zijn; connectiviteit; alle kennis onder direct handbereik en een ondersteuning bij talloze doelen (there’s an app for that!). Op individueel niveau wordt er dan ook buitengewoon veel gebruik gemaakt van deze broekzaktechnologie, maar de aansluiting bij het bestaande onderwijssysteem lijkt in de praktijk van vandaag te ontbreken.

(more…)

Good old Mediawijsheid

We hebben het met z’n alle vaak over termen als ‘mediawijsheid’ of ‘medialitericy’. Maar wat betekent dat nu eigenlijk. In 2005 was daar natuurlijk een mooie volzin over geschreven in het advies van de Raad voor Cultuur

“Mediawijsheid duidt op het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee burgers zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een complexe, veranderlijke en fundamenteel gemedialiseerde wereld.”
(Raad voor Cultuur, juli 2005).

(more…)

Transmedia

Op 14 april 2011 is het zevende nummer van ’609 – cultuur en media’ verschenen, waarin onder meer aandacht voor de toekomst van de publieke omroepen. Hierin een interessant artikel van Syb Groenenveld waarin hij de nieuwe ontwikkelingen schets betreffende transmedia. Hoe media de scheidingslijn van fictie en realiteit overschrijdt met ARG’s (alternative reality games, gedramatiseerde verhaallijnen in een game-structuur die zich in de realiteit afspelen) en andere vormen van (serious) gaming. Transmediale producties in het kort.

Hoe komen televisie, sociale netwerken, publicaties email en alle denkbare vormen van communicatie en media samen? En wat betekent dat? De grenzen van technologie en ons dagelijkse leven vervloeiden al eerder, realiteit en fictie ook, de volgende stap is dat alle vormen van media samen het verhaal vormen.

Lees het artikel hier

Information By Daniel Donahoo

she closes the lid
and unplugs the device
no bigger than her thumb
from the computer.

(more…)

Don’t broadcast yourself

Hieronder een stukje wat ik gisteren tijdens het college nog graag had besproken, maar teveel off-topic was: over de toekomst van “broadcast yourself” de slogan van YouTube.

(more…)

Identiteit, roots and routes, grand narratives.

Koen Leurs doet onderzoek naar de mocro cultuur op sociale netwerken. http://www.koenleurs.net/

Vanavond kreeg ik tijdens mijn college aan de MA education in arts een korte samenvatting van de context van het onderzoek. Identiteit, roots and routes, grand narratives etc etc.

(more…)

Thoughts

Ben gisteren nog niet in gegaan op dat niet publiceren. Want het was de bedoeling dus dat ik dit niet publiceren zou, omdat alles altijd maar gepubliceerd moet worden. Maar niet vanuit anti-publiceren of rebellie tegen die alles-publicerende conventie, maar puur omdat je het nog even voor jezelf wilt houden.

(more…)

Barbara Bloom @ stedelijk

Barbara Bloom @ stedelijk

JohnLeeGain posted a photo:

Barbara Bloom @ stedelijk

Barbara Bloom @ stedelijk

JohnLeeGain posted a photo:

There’s a divinity that shapes our ends.

There's a divinity that shapes our ends.

JohnLeeGain posted a photo:

Moeder moestuin.

Moeder moestuin.

JohnLeeGain posted a photo:

Koolrabi -blauwe delikatesse-

Koolrabi -blauwe delikatesse-

JohnLeeGain posted a photo:

Capucijners

Capucijners

JohnLeeGain posted a photo: